När yllekläder försvann

En sak som jag funderat mycket på de senaste åren är vart ylle försvann och när tog bomull och syntetmaterial över? När hände det? Varför hände det? När jag växte upp använde jag aldrig ylle. Jag kommer ihåg från början av tonåren en vit ylletröja som pickade  något fruktansvärt, hur obehaglig och äcklig den var att ha på, men jag kände mig fin och tuff i den så jag använde den ändå.

Sen kommer jag ihåg åren då jag frös konstant. Jag hade inte kunskap om hur jag skulle klä på mig. Jag kommer ihåg året då jag jobbade på dagis i Helsingfors, hur jag frös. Den bästa stunden på utevistelsen på vårvintern var när solen kröp fram runt husknuten och började värma upp min stelfrusna kropp. När jag hade blivit mamma och vi skulle ut i skog och mark var jag alltid frusen. Jag såg till att barnen hade ordentliga kläder på sig men glömde bort mig själv. Jag saknade ofta varma kläder att lägga på mig själv. Första året Moa var på dagis frös hon konstant. Hon hade alltid iskalla tår och händer och grät alltid när hon skulle vara ute. Jag började då googla och fundera kring hur man klär sig varmt och hur man skall göra för att hålla värme.

Nästan alla bebisar i vårt land äger mins en uppsättning yllekläder. Någon mamma, mormor, farmor eller gammelmormor har stickat vackra underbara yllekläder att klä den lilla bebisen med. Men någonstans händer något på vägen. Ylletröjan byts ut mot en billig tunn fleecetröja, yllebyxorna lämnas bort helt, hjälmmössan byts ut till en mössa med fint disneytryck som barnet själv väljer i butiken. Mössan når knappt ner över öronen. Hanskarna är det billigaste vi hittar på butiken, för de går ju bara sönder och tappas bort ändå. Fingervantar köper vi i 5 pack och alla barn på dagis har lika så de försvinner redan samma dag. Yllesockor däremot, svämmar över i hushållen. Nya tillkommer varje jul.

Vad händer om vi klär en 5 åring, en 10 åring eller en 30 åring i samma stil som vi klär på den lilla bebisen? Tätar alla springor, har rymliga plagg som inte spänner över någonstans, lägger ett lager med merinoull längst under och byter ut bomullsrumporna mot strumpor som innehåller lite merinoull.

Jag fryser sällan när jag är ute idag. Jag har tjatat om det förr och kommer att tjata till någon har förstått vad det innebär. Jag har valt att klä mig i varmare kläder för att inte behöva frysa. Jag samlar numera på mig ylletröjor i alla olika former. De behöver inte vara snygga, perfekta och moderiktiga det viktigaste är att de uppfyller sin funktion. Tunna tröjor, tjocka tröjor, höghalsade, för stora och lagom.  Just nu har jag i mina ägor ca 9 ylletröjor. Två av tröjorna är köpta i butik, tre köpta på loppis och fyra av tröjorna är ärvda. Alla tröjor är i användning. Till jobbet har jag med mig minst två tröjor hela tiden. Förra vintern stickade min mamma ett par hederliga yllebyxor åt mig, de åker fram de riktigt kalla dagarna. En fleecetröja äger jag, den används som myströja här hemma på söndag förmiddag.

Dagens ylle sticks inte. Det är mjukt, följsamt och behagligt. Jag blir överlycklig varje gång jag ser ett barn i en hemstickad ylletröja. Tänk att få äga en tröja som någon annan satt tid på att sticka. Något att vårda med kärlek. Det finns så många människor runtomkring som gärna stickar och som kanske behöver dryga ut sin pension med lite extra pengar som kan sticka tröjor mot en liten betalning. Har du ingen farmor eller mormor som stickar till dina barn, ta reda på om någon annan känner någon som bara sitter och väntar på att vara behövd. Som kan sticka något åt just dig med kärlek. Jag själv stickar inte så gärna, jag kan, men har inte tålamod att fullfölja ett projekt. Jag har två tröjor på gång åt mig själv, men har insett att det är inte är min grej att sticka. Två tröjor till barnen har jag lyckats färdigställa. Jag väljer att köpa tröjor till mig själv och blir överlycklig när någon har en tröja som ligger i skåpet och de frågar om jag vill ha den.

Ja, finns det ännu någon som kan förklara åt mig varför yllekläder försvann? Ni som växt upp med ylle, men sen klätt era barn i syntetmaterial. Har ni någon förklaring på vad som hände?

Här är några av mina ylletröjor. I jobbet hänger alltid en riktigt traditionell Norgetröja som var modern på 90 talet i blått, vitt och rött. Kanske kommer den igen i mode? Den värmer så gott varje morgon. I bilen förvaras just nu en mönsterstickad tröja i rosa och vitt. Rosa som inte alls är min färg, men värmen är viktigare än färgen. Drömmen för mig är en tröja i mörkgrönt, med mossgröna, senapsgula, vita och ljusblåa partier. Den skulle vara läcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s